Çekmeköy Tıp Merkezi... Zayıflamak isteyenlerin adresi oldu


18.02.2016

Çekmeköy Tıp Merkezi Doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Didar Kolaç ile zayıflama üzerine Çekmeköy Haber olarak söyleşi yaptık..

Kilo vermenin ilk aşamasında olanlar için diyet yaparken kullanabilecekleri, zayıflarken zorlanacakları durumlarda işlerine yarayabilecek bazı öneriler ve sağlıklı kilo vermeyle ilgili kullanışlı bilgiler vermek istiyorum.

Genel algıların aksine  “zayıflamak hiç kolay değil!”. İnternette gördüğünüz zayıflama çayları zayıflama suyu, zayıflatan meyve ve onlarca farklı zayıflama ürünüyle mucizevî bir şekilde kilo vermek daha doğrusu sadece bu ürünleri kullanarak zayıflamak pek mümkün değil. Sağlıklı Kilo vermek için plan, program ve irade gerekiyor. İyi haber ise, kilo vermeye başladığınızda, elbiseleriniz, pantolonlarınız üzerinize olduğunda, aynada kendinizi daha iyi görmeye aşamasına geldiğinizde motivasyonunuz artıyor ve diyete devam etmek nispeten kolaylaşıyor. Son adım ise verilen kiloların geri gelmemesini sağlamak ve bu adımda son derece önemli.

SAĞLIKLI KİLO KAYBI İÇİN 4 ÖNERİ

1 – Kendinize Sorun “Neden Kilo Vermek İstiyorum?”

Belki bu sabah 1-2 yıl önce aldığınız bir elbiseyi giymeye çalıştınız ve üzerinize olmayınca sinirlenip kilo vermeye karar verdiniz. Bu zayıflamaya karar vermek için oldukça motive edici bir durum olmasına karşın uzun süre aynı motivasyonun korunması için yeterli değil. Fazla kilosu olan herkes daha küçük bedenli kıyafetler giymek, giydiği kıyafetler içinde güzel/yakışıklı görünmek ister ama fazla kiloların yarattığı sorun çok daha büyük. Bu sebeple sağlımızı da düşünmek gerek diyorum.

-Yapılan araştırmalar fazla kiloların birçok ciddi hastalığı tetikleyen tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları riskini önemli derecede arttırdığını gösteriyor. Bunlara ek olarak karaciğer yağlanması, gebelikte yaşanan birçok sorun da fazla kilolarla bağlantılı.

2- Abartılı Hedeflerden Kaçının

Diyetinizin ilk haftasında 5 kilo vermeyi beklemek veya ilk ay 10 kilo kaybetmeyi hedeflemek bu hedeflere ulaşamadığınız zaman diyete olan bağlılığınızı kaybetmenize neden olur.

-“Haftada 5 kilo verin”, “ayda 15 kilo verdiren diyet” gibi başlıklarla pazarlanan diyet listelerini gördüğünüzde hemen uzaklaşın çünkü “şok diyet” olarak tanımlanan bu diyetlerle verilen kilolar bir süre sonra fazlasıyla geri döner.

Üstelik bu diyetlerin önerdiği çok düşük kalorili beslenme hem ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri tam olarak alamamanıza yol açar hem de metabolizmanızı yavaşlatarak dinlenir halde yaktığınız kalori miktarının azalmasına neden olur. “Haftada 1 veya 1.5 kilo, ayda 4-6 kilo” gibi hedefler ise diyetinizi sürdürmenizi ve daha sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak gerçekçi hedeflerdir.

3 – Doğru Diyet Listesini Belirleyin

Her diyet programı herkes için uygun değildir. Bazılarımız aralarda sürekli bir şeyler atıştırmayı, bazılarımız ana öğünlerde doyana kadar yemeyi, bazılarımız ekmeği, bazılarımız tatlıyı seviyor. Bu nedenle herkesin diyet programı birbirinden farklı olmalı.Atıştırmalık seviyorsanız daha çok ara öğün içeren, her öğünde aşırı yemek yiyorsanız daha kısa sürede doymanızı ve tok hissetmenizi sağlayacak veya tatlı seviyorsanız ara sıra “sağlıklı” yaramazlıklar yapmanıza izin veren bir diyet listesine sadık kalmak kolaylaşacaktır.

-Listenizi diyetisyeninizle beraber hazırlamak ve taleplerinizi açıkça belirtmek en doğrusu olacaktır.

 4 - Küçük Değişimler Fark Yaratır

Son olarak “zayıflamak istiyorum” diyenlerin kullanabileceği / uygulayabileceği küçük önerileri derlemek istiyorum.

Sabırlı Olun: Alması yıllar süren kilolardan 1 ayda kurtulabileceğinizi sanmayın. Diyet yaparken sabırlı olun. Her gün tartılmayın çünkü bazen vücudun sıvı tutmasından dolayı tartıda daha ağır çıkabilirsiniz ve bu durum moralinizi bozabilir. Haftada bir gün belirleyin ve sadece o gün tartılın.

Günlük Tutun: Diyet yaparken yediklerinizi ve diyet yaparken yaşadığınız zorlukları yazdığınız bir günlük tutmak en çok kalorinin hangi gıdalardan geldiğinin belirlenmesi ve diyetin hangi aşamalarının sizi zorladığını belirlemek için oldukça pratiktir. Günlüğü düzenli olarak tutabilirseniz kesinlikle motivasyonunuzu artırır ve duruma göre diyetinizi modifiye etmenize imkan tanır.

Ara Hedefler Koyun: Örneğin 2 ayda 9 kilo vermek ana hedefiniz olabilir. Ana hedefe ulaşmak ve motivasyonu artırmak için kendinize ara hedefler koyabilirsiniz. Mesela “bu hafta 1.5 kilo vereceğim” gibi.

Direnin: Gözünüzün önünde tatlıların uçuştuğu anlarda direnebilmek size güç katar ve bir sonraki tatlı krizini daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. Böyle bir kriz anında “bu krizi atlatırsam daha güçlü olacağım” diyerek kendinizi motive edebilirsiniz.

MUTLU HİSSETMEK İÇİN TAM TAHIL TÜKETİN

1.Etiket okuyun: Tam tahıllı ürünler yemek pişirmek için kolaylıkla ulaşabileceğiniz ürünlerdir. Seçimlerinizi tam tahıllı ekmekten, kahvaltılık gevreklerden ya da diğer tam tahıllı ürünlerden yana yapın. Etiket okurken tuzu, doymuş yağı ve şekeri daha az olan ürünleri tercih edin.

2. İçindekiler listesinde 'tam tahıllı' içerini arayın; Tam tahıllı grubunun içinde; tam yulaf, tam tahıllı un, tam tahıllı mısır, tam tahıllı kahverengi pirinç, yabani pirinç, tam çavdar var.  'Çok tahıllı', '%100 tahıl' ya da 'yüksek lif' yazıyor olması ya da renginin kahverengi olması bu ürünün tam tahıllı olmasına neden olmuyor.

3. Çocuklarının için tam tahıllı; Beslenme alışkanlıkları çocukluktan kazanılmaktadır, bu sebepten evde yaptığınız tariflerde, yemeklerde ya da ara öğünlerde tam tahıllı tercihler yapabilirsiniz.

4. Etiketlerde lif içeriğini arayın; Bir besinin bir porsiyonu 3 gram lif içeriyorsa iyi lif içeriğine sahiptir. Eğer bu miktar 5 gram ve üzerinde ise yüksek lif içeriğine sahip demektir.

5. Bütün tam tahıllı ürünler 'gluten' içerir mi? Çölyak hastaları gluten içeren besinler tüketemezler fakat bu durum tam tahıllı ürünlerden uzak kalıcakları anlamına gelmemektedir. Karabuğday, glutensiz yulaflı ürünler, mısır, kahverengi pirinç, yabani pirinç, kinoa lif içeri yüksek ama glutensiz tam tahıllara örnektir.

AÇIK HAVADA SPOR GİBİSİ YOK

Sabahın erken saatleri ya da güneş batımından sonra, temiz havayı içinize çekerek spor yapmanın keyfi bir başka güzel... Spor salonlarına yada her hangi bir materyale ihtiyaç duymadan açık havada kalori yakmak ve forma girmek çok kolay.

 Açık havada egzersizlere başlamadan önce, kardiyo yerine geçecek yağ yakımınızı sağlayacak aktiviteler yapmayı atlamamak önemli. Bunlar neler olabilir; yürüyüş, hafif tempo koşular, bisiklet, paten, yüzme vb... (minimum 30 dakika )

 Unutmadan, spor diyete olan motivasyonunuzu arttırır ve mutluluk hormonu salgılatır. Çikolataya ihtiyacımız yok demek ki  : ) sevgiler…

 


Bu haber Çekmeköy Tıp Merkezi için düzenlenmiştir.



Çekmeköy Haber






Çekmeköy Firma Rehberi Bir Erdem Medya Grup Kuruluşudur. Copyright © 2014 Ernet Tasarım